JSME V BRNĚNSKÉM METROPOLITANU

Postřehy k tématu moderní energetiky, energetických úspor a jakou roli v nich mají obce a města. Martin Boruta, ředitel Národního centra energetických úspor (NCEÚ) a Jiří Pech, jednatel společnosti PKV Build s.r.o.

 

MODERNÍ ENERGETIKA NENÍ JEN O VÝROBĚA DISTRIBUCI ENERGIE DO SÍTĚ

Postřehy k tématu moderní energetiky, energetických úspor a jakou roli v nich mají obce a města.
Martin Boruta, ředitel Národního centra energetických úspor (NCEÚ) a Jiří Pech, jednatel společnosti PKV Build s.r.o.

 

Misí NCEÚ je šířit osvětu a informovat veřejnost o dnešních možnostech energetických úspor na budovách, zejména pak těch veřejných, které patří městům a obcím, ale i krajům a státu. „Chceme odpovědným lidem říct, že dnešní moderní energetika už dávno není jen o výrobě a distribuci energie do sítě, ale že je tu pestrá paleta řešení, které umí snížit provozní náklady a budovy technicky zmodernizovat“, říká Martin Boruta a hovoří o ohromné podpoře veřejné správy formou dotací a dalších finančních nástrojů při cestě k moderní energetice, například metou EPC a dodává „dnes diskutovaný a stále ještě připravovaný Fond spravedlivé transformace hovoří o cca 42mld korun, které by měly jít do tzv. uhelných regionů s cílem zásadní transformace energetiky, která je postavena na uhelných zdrojích. Je to velká výzva jak pro kraje, tak i pro města v těchto regionech“. Jiří Pech, který je ve svém podnikání v úzkém kontaktu s osobami, které spravují majetek města a obcí říká „časté chyby, na které narážíme jsou zakázky připravované na cenu. To je obrovská chyba, které se lze vyhnout už při zpracování energetického konceptu. Protože ne každá budova skýtá potenciál, což se vždy ukáže při kvalitně provedené analýze,“ a doplňuje, že to zejména nedává ani dlouhodobý ekonomický smysl a vždy se takové krátkozraké a zdánlivě levnější soutěžení investorovi vymstí. „Veřejná správa potřebuje tak jako kdokoliv jiný kvalitní projekty na energetické úspory, a ta kvalita samozřejmě něco stojí“, dodává jednatel společnosti PKV, Jiří Pech.

 

Lidí na radnicích, kteří opravdu mají zájem něco dělat progresivně, vidět věci jinak, měnit, vzdělávat se a nechat stopu své práce však přibývá. „Je to pozitivní trend, a proto mám naději, že právě tito lidé budou mít chuť řešit projekty energetických úspor komplexně, protože je to strašně důležité a my jako NCEÚ to řešíme dnes a denně se zástupci měst a obcí, kteří se na nás v těchto věcech obracejí“, říká Martin Boruta s tím, že rizikům jde snadno možné předejít kvalitní přípravou projektu, dokumentace i celkové idey. „Přesně tak, a tohle je právě naše práce, a to od úvodní myšlenky projektu až po vyřízení stavebního povolení, či dotačního titulu, který se dnes hodně řeší, po výběr správného dodavatele a následně i monitoringu celého projektu“, říká Jiří Pech a dodává, že „vše se děje tak, abychom dodrželi všechna čísla, která jsme si na začátku všichni odsouhlasili a vize investora byla realizována správně“.

 

Na radnicích se ještě na chvíli zastavme v souvislosti s experty na energetiku. „Energetický manažer je pro nás cenným partnerem v otázce EPC projektu, protože je to člověk se znalostí úřadu, ale často zjišťujeme, že naše zkušenosti z široké palety projektů, které realizujeme, jsou pro tyto energetiky na úřadech velkou pomocí právě při řešení otázky energetických úspor“, říká Jiří Pech s tím, že město může mít i jiné požadavky, např. politické či marketingové, protože je žádoucí, aby modernizace, investice, ale zejména úspory byly vidět občanovi. „Projekty energetické modernizace budov se dají připravit i bez energetika na radnici, ale vzhledem ke komplexnosti požadovaných řešení, jsou zkušenosti s dotačními tituly OPPIK, OPŽP tak klíčové, že bez konzultace z naší stran, kdy se zástupci měst a obcí na nás obracejí pozdě, se takové projekty vůbec nedaří realizovat“, říká na závěr Jiří Pech.

 

Moderní energetika dnes přináší jasná řešení v otázce snižování vypouštěného CO2 do ovzduší a zásadně zlepšuje efektivitu budov v otázce energetické účinnosti. Jde jednoznačně o naši celospolečenskou odpovědnost, systémové uchopení projektů a zapojení technologií podporujících obnovitelné zdroje energie (OZE) s cílem splnění našeho českého závazku 55% snížení emisí CO2 do roku 2030. „Právě toto je jedna z našich klíčových aktivit v NCEÚ, pomáhat obcím a městům jít správnou cestou, protože informací, jak ty věci dělat správně mají stále málo. A osobně vnímám jako velmi důležitou právě onu otázku komplexního řešení metodou EPC. Jde zejména i o to, že si zájemce může sáhnout na národní i evropské peníze, a pomoc tak svým projektem snížit uhlíkovou stopu,“ říká Martin Boruta a myslí tím operační programy OPŽP a jejich výzvy na renovace budov včetně projektů realizovaných metodou EPC, nebo program OPPIK a také jejich výzvu na přípravu energeticky úsporných a technologicky moderních projektů. „Programy, jako jsou Modernizační fond, Fond obnovy či OPTAK rozdělí v následujících letech zhruba 300 mld korun, což přináší investiční potenciál až 700 mld korun celkem, a to už  je něco, co může zásadně přispět k transformaci energetiky v ČR,“ říká Jiří Pech a Martin Boruta dodává „a pak je teda ta skvělá příležitost spojit metodu EPC s dotací a akci tak realizovat v podstatě s minimální investicí, a to je právě v současné době ta nejlepší zpráva. V rámci státní podpory jde o program EFEKT na MPO, zapojuje se také ČMZRB, pomáhají evropské fondy na MŽP, MMR či MPO a jsou připraveny také programy technické asistence, jako je program ELENA pod Evropskou investiční bankou. Poslední zmíněný umí financovat přípravu velkých modernizačních projektů až z 90 % všech nákladů. „I s tím už máme zkušenost, protože některé kraje a instituce ho už využili.“ dodává na závěr Martin Boruta z NCEÚ, který je stejně jako Jiří Pech ze společnosti PKV příznivcem vzdělávání a osvěty veřejnosti v celé oblasti energetických úspor, jejich řešení a optimálnímu financování. Společně dodávají, že pro komplexní energetické projekty a jejich technologická řešení přichází nová éra, která se opakovat nebude a díky tomu mají právě dnes obce šanci využít ji ve svůj prospěch.

 

Co je to EPC?

Služba EPC poskytuje zákazníkovi záruku v dosažení úspor energie, z této úspory následně zákazník splácí investice do modernizace. Záruka spočívá v tom, že v případě nižších úspor by rozdíl doplácel dodavatel, nikoliv zákazník, což je také smluvně ošetřeno. Je tak logické, že motivace zákazníka a dodavatele je stejná, tedy maximalizovat úspory energie.

Z uvedeného vyplývá, že zákazník nepotřebuje žádné dodatečné finanční prostředky, a to ani během realizace nákladných investičních opatření. Zákazník nejen uspoří, ale díky investicím také zhodnotí své objekty díky instalaci moderních technologií.

 

Brněnský Metropolitan, Martin Boruta